Een grote tuin van enkele honderden vierkante meters vergt heel wat onderhoud. Zelfs als je dat uitbesteedt aan een hovenier zal je zelf toch ook nog het nodige in de gaten moeten houden als je wilt dat de tuin er altijd mooi bij ligt. Een maairobot kan ervoor zorgen dat de gazons er strak bij liggen. Technische groothandel Teruplast kan materialen leveren om ervoor te zorgen dat de grond onder je gazon en onder de plantenborders altijd goed vochtig blijft. Op die manier kun je het hele jaar genieten van een groene tuin, ook als er in een bepaalde periode te weinig neerslag valt.
Daling of stijging van het grondwater
Het karakter van het weer in Nederland wordt steeds grilliger. Soms worden we geconfronteerd met langdurige droogte waarbij het grondwater soms tot zorgelijke niveaus daalt. Dan weer valt er langdurig regen en weten we maar amper waar we met al het water heen moeten. Daarnaast hangt het er ook nog van af in welk deel van het land je woont. Het westen ligt meters lager dan het oosten. Dat vraagt een aanpak op maat om je tuin in optimale conditie te houden.
Drainage kan het verschil maken.
Met tyleenslangen en buizen kun je een drainagesysteem laten aanleggen, bijvoorbeeld onder je gazon. Op die manier kan worden voorkomen dat het gras in de zomer verandert in een droge gele toendra en dat je naderhand nieuw gras moet laten inzaaien om het er weer fris en groen uit te laten zien. Drainage wordt ook vaak gebruikt door boeren die groente, aardappelen en fruit verbouwen. Het is uiteraard belangrijk waar het water vandaan komt voor de drainage. Tijdens langdurige droogte kan dit een probleem zijn. Als het grondwater daalt wordt in bepaalde delen van het land soms een ‘beregeningsverbod’ afgekondigd. Er mag dan geen water worden gebruikt om tuinen en ook akkers en boomgaarden van boeren te bewateren om water te sparen. Het vullen van zwembaden hoort daar uiteraard ook bij. In andere landen zoals Frankrijk is het soms zelfs verboden om kinderzwembadjes te vullen bij langdurige droogte.
Een goede vochtbalans is belangrijk
Drainage aanleggen doe je bij voorkeur als de tuin wordt aangelegd of grondig gerenoveerd. Dan kunnen de buizen en slangen direct netjes worden weggewerkt. Achteraf drainage aanleggen is uiteraard ook mogelijk, al kost het wat meer moeite. Om planten goed te laten groeien is een optimale vochtbalans heel belangrijk. Planten mogen niet te droog staan, maar ook zeker niet te nat. In het laatste geval gaan de wortels rotten en zal de plant onherroepelijk sterven. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel water er nodig is in welk deel van de tuin. Dit kan gereguleerd worden door het drainagesysteem zo aan te leggen dat elk deel van de tuin de hoeveelheid water krijgt die nodig is. Een ervaren hovenier kan hiervoor een plan maken als de tuin wordt aangelegd.