Een prachtige tuin is een van de meest gewenste aspecten van elk huis, maar het kan ook een enorme hoeveelheid werk en onderhoud vereisen. Gelukkig zijn er manieren om een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin te creëren, waardoor je meer tijd hebt om ervan te genieten en minder tijd hoeft te besteden aan het onderhouden ervan.

Het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin begint bij het ontwerpen van de juiste layout en de keuze van de juiste planten.

Tips voor een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin

Hieronder vind je 6 tips om je te helpen bij het aanleggen van een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin:

 1. Kies de juiste planten: kies voor planten die passen bij het klimaat en de bodem van je regio. Kies ook voor planten die weinig onderhoud vereisen, zoals vaste planten en struiken die niet te groot worden. Deze planten hebben de neiging om minder aandacht en verzorging nodig te hebben, waardoor ze ideaal zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin.
 2. Planten in groepen: plant de planten in groepen, zodat ze samen een aantrekkelijk geheel vormen. Groepen planten zijn ook handiger bij het onderhoud, omdat je gemakkelijk om de planten heen kunt werken.
 3. Gebruik bodembedekkers: bodembedekkers zijn planten die de grond bedekken en zo onkruidgroei voorkomen. Het gebruik van bodembedekkers vermindert het werk en de kosten die gepaard gaan met het onderhouden van de tuin. Kies voor bodembedekkers zoals kruipend phlox, sedum en kamperfoelie.
 4. Houd het simpel: een eenvoudig ontwerp is gemakkelijker te onderhouden dan een complex ontwerp. Kies voor een eenvoudig ontwerp met weinig planten, zodat je ze allemaal gemakkelijk kunt onderhouden.
 5. Kies voor een goede afwatering: een goede afwatering is essentieel voor een gezonde tuin. Zorg ervoor dat de tuin goed wordt afwaterd, zodat er geen water blijft staan en planten kunnen rotten. Het plaatsen van afvoerbuizen en goten is een goede manier om overtollig water af te voeren.
 6. Kies voor duurzame materialen: gebruik duurzame materialen zoals grind, schors en houtsnippers in plaats van gazon. Grind, schors en houtsnippers zijn gemakkelijker te onderhouden dan gras en hebben minder water nodig.

Wat je moet vermijden om een mooie tuin te verkrijgen

Om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren, zijn er ook enkele dingen die je moet vermijden. Hieronder vind je een lijst van dingen die je niet moet doen om een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin te creëren.

 1. Vermijd gazon: een gazon vergt veel onderhoud en heeft veel water nodig. Kies in plaats daarvan voor duurzame materialen zoals grind, schors en houtsnippers.
 2. Vermijd grote bomen: grote bomen kunnen mooi zijn, maar ze kunnen ook veel onderhoud vereisen. Ze kunnen bladeren laten vallen die opgeruimd moeten worden en wortels die zich uitstrekken en andere planten in de tuin kunnen verstikken. Kies in plaats daarvan voor kleine bomen of struiken die minder onderhoud vereisen.
 3. Vermijd planten die veel water nodig hebben: planten die veel water nodig hebben, kunnen duur zijn om te onderhouden en kunnen ook de waterrekening verhogen. Kies voor planten die minder water nodig hebben en die passen bij het klimaat van je regio.
 4. Vermijd te veel decoratieve elementen: decoratieve elementen kunnen prachtig zijn, maar ze kunnen ook veel werk vereisen. Kies voor enkele decoratieve elementen die de tuin aanvullen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel onderhoud vereisen.
 5. Vermijd te veel verschillende planten: te veel verschillende planten in de tuin kan het onderhoud bemoeilijken. Het kan ook duur zijn om alle verschillende soorten planten te onderhouden. Kies voor een paar soorten planten die goed bij elkaar passen.
 6. Vermijd planten die snel groeien: planten die snel groeien, hebben vaak veel onderhoud nodig om ze in toom te houden. Kies voor langzaam groeiende planten die minder onderhoud nodig hebben.

Planning en de juiste keuzes

In het kort, het aanleggen van een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin vereist wat planning en keuzes in de juiste planten, ontwerp en materialen. Kies voor planten die weinig onderhoud vereisen, plant ze in groepen, gebruik bodembedekkers en zorg voor een goede afwatering. Vermijd gazon, grote bomen, planten die veel water nodig hebben, te veel decoratieve elementen, te veel verschillende planten en planten die snel groeien. Door deze tips te volgen, kun je een prachtige tuin creëren die weinig onderhoud vereist en waar je optimaal van kunt genieten.